BANG! THE DICE GAME

A híres BANG! kártyajáték dobókockásított változata ez a játék. Sok beszámoló és vélemény elolvasása után döntöttem úgy, hogy inkább a kockás változatot szerzem be és nem bántam meg. Bár a kártyással még azóta sem játszottam, de a kockással teljes mértékben meg vagyok elégedve.


A játékban a vadnyugat különböző szereplőit alakítjuk és a cél az, hogy az ellenfeleinket minél előbb kivonjuk a forgalomból. Csak van egy apró probléma. A játék elején senki nem tudja, hogy ki kicsoda, egyedül a seriff személye ismert. A játékosok cselekedeteiből kell mindenkinek kiokoskodnia, hogy kit is rejt a kisorsolt kártyalap. A játékosok számától függően kapnak helyet a banditák, serifhelyettesek és renegátok.

A seriff és a helyettes akkor nyernek, ha megölik a banditákat és a renegátokat. A banditák akkor nyernek, ha megölik a seriffet. A renegátok akkor nyernek, ha előbb meghalnak a banditák és utoljára megölik a seriffet.


A játékosok akcióit kockadobással sorsoljuk ki. A kockákon található jelek mint sör, nyíl, dinamit, gatling, valamit egy és két távolságra lövés segítségével tudunk variálni. Mindenki háromszor dobhat a kockákkal, de ha dinamitot dob, azt a kockát már nem dobhatja újra. Ellenben ha nyilat dob, azért azon nyomban meg is kapja a jutalmát egy nyílvessző képében. Ezekből 9 darab van a talonban, és ha elfogynak akkor támadnak az indiánok. Ekkor minden játékos annyi életet veszít, ahány nyílvesszővel rendelkezik éppen. A sör jellel tudunk ggyógyulni, vagy bárki mást gyógyítani. A gatlingból legalább hármat kell dobni, de ezesetben rajtunk kívül mindenkit ér egy lövés és eldobhatjuk az addig beszedett összes nyílvesszőnket. Ezen kívül még egyest vagy kettest dobva a megfelelő távolságra levő szomszédainkat tudjuk ólommal mérgezni.


A játék elején mindenki kap egy szerepkártyát amivel egyedi képességek birtokába kerül. Van például aki minden kör elején tud gyógyítani egyet, vagy van aki nyíllal lő vissza ha belelőnek. Olyan is van aki a dinamitot is újra tudja dobni, és van akit nem fog a gatling. De ezeken kívül is rengeteg más szerep található a játékban amik színesítik azt és ügyesen használva őket sokszor döntően befolyásolhatják a játék végkimenetelét.

De mint mondtam, a játék elején még senki nem tudja ki kicsoda, így bizony előfordul, hogy a seriff a saját helyettesét lövi, vagy a renegát csak azért gyógyítja a seriffet, hogy fedezze a kilétét, hogy a többiek azt gondolják, hogy ő a helyettes. A játék végén pedig az a mókás ahogyan mindenki egy-egy jó dobásért izgul, miközben az élete egy hajszálon lóg. A játékot hárman vagy négyen is lehet játszani, de az igazi buli 5 játékostól kezdődik és 8 játékosig tart.

Megjegyzések