7 CSODA

Sokat gondolkoztam, hogy mit is írjak erről a játékról, ugyanis ez volt az első játékom, ezzel léptem be a társasjátékok világába. Viszont ma már szintén nem része a gyűjteményemnek, mondjuk úgy, kinőttem, de indulásnak kiváló volt. Természetesen év játéka díjak tömkelegének nyertese volt ez is 2011-ben és azóta is előkelő helyen tesped a BGG toplistán.


A játékban a világ 7 csodája közül kell egyet felvirágoztatni, vagyis a végelszámolásban minnél több potot összegyűjteni. Pontokat pedig különféle létesítmények megépítésével szerezhetünk, amihez különféle nyersanyagokra lesz szükségünk, amelyeket különféle dolgokért tudunk beszerezni.


A héccsodában három kört játszunk, ezt három korszak reprezentálja. Minden korszakban más építmények várnak megépítésre, természetesen egyre borsosabb áran. A mechanizmus az úgynevezett "draft"-olás, mikor is minden játékos választ egy kártyát a kezében levő pakliból és "megépíti" azt, majd a többit továbbadja a következő játékosnak. A körnek akkor van vége mikor minden lap elfogyott.

A körök végén egy-egy mini csatát is lejátszunk az adott korszakban megszerzett hadseregek összehasonlításával. Ezzel korszakonként egyre több pont szerezhető. Ugyancsak pontok és egyéb extra dolgok szerezhetők a csodák megépítésével, melyeket 2-4 részből kell megalkotni, tetszőleges kártyák felhasználásával. Természetesen a megépítés költségét ki kell pengetni.

A játékhoz remek kiegészítők kaphatók borsos áron, amikkel még érdekesebbé tehető a játékmenet.

7 csoda / 7 Wonders

Megjegyzések