TROYES

A Marco Polo után ez már a második olyan játék, amiben dobókockákat használunk az akciók végrehajtására, és ha nem lenne olyan vérlázítóan drága a Kingsburg, akkor az lenne a harmadik ilyen játék, amit beszerzek. Köztudottan gyűlölöm a dobókockát, persze csak akkor, ha kizárólag szerencsejátékként kerül használatba. Ezekben a játékokban azonban a kockadobálás ellenére minimális a szerencsefaktor.


A Troyes (kiejtése troá, és nem trojsz - su&sd, és nem trojez - tdt) egy városról kapta a címét, mely Franciaország történelmi és kulturális városa címet viseli. A játékban négy évszázadon keresztül veszünk részt a város életében, fejlesztésében, játékosszámtól függően 4-6 körön át. Befolyásunkkal polgárokat toborozhatunk a hadsereg, a vallás, és a kétkezi munkavégzés számára. Ezen polgárok munkáját a dobókockák segítségével tudjuk majd elvégezni, egy-egy akcióhoz 1-3 kockát felhasználva.


A játékban számtalan akciólehetőség közül választhatunk, és még csak arra sem vagyunk korlátozva, hogy csak a saját kockáinkat használjuk fel. Ha fizetünk érte, bárki dobókockáit elorozhatjuk és használhatjuk az akcióink végrehajtásához. Minél több kockát használunk fel mástól, annál többet fizetünk az egyes kockákért a tulajdonosuknak. Lehetőség van a dobókockák értékének módosítására, valamint rendelkezésre áll néhány semleges erőforrás is. Az akciók jutalmaként pénzt, befolyást és győzelmi pontokat szerezhetünk.


A játékban fontos a jó stratégia, okosan eldönteni, mikor milyen területen érdemes a munkásainkat aktiválni, az akciókat végrehajtani, illetve pénzt áldozni a terveink végrehajtására. A rendelkezésre álló erőforrások és a befolyásunk optimális felhasználása a siker kulcsa. A játékba implementált különböző mechanizmusok harmónikus egészt képeznek. A Troyes nem egy új játék, ami talán meglátszik a kinézetén, viszont a játékélmény klasszikussá avatja a stratégiai játékok szerelmesei számára.


Érdemes megemlíteni, hogy a játékhoz kapható egy kiegészítő is, melyben különféle modulokkal tudjuk bővíteni, színesíteni a játékélményt. Ezek közül az egyik házilag is könnyedén kivitelezhető a kiegészítő beszerzése nélkül. Minden játékos kap egy lila dobókockát, ami jokerként használható és más játékosok nem vehetik meg. Ez a modul jelentősen befolyásolja a taktikát. Továbbá létezik hozzá hivatalos szóló játékszabály is, így összességében 1-4 fővel játszható.

Troyes

Megjegyzések

  1. A Castles of Burgundyt, a Grand Austria Hotelt és a Pulsar 2849-et próbáltad már? Ebben a műfajban azokat tudom még ajánlani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Burgundy kártyás változatát próbáltam, az nem jött be. A többit még nem, de majd megnézem, kösz a tippet.

      Törlés

Megjegyzés küldése