TROYES

A Marco Polo után ez már a második olyan játék, amiben dobókockákat használunk az akciók végrehajtására, és ha nem lenne olyan vérlázítóan drága a Kingsburg, akkor az lenne a harmadik ilyen játék, amit beszerzek. Köztudottan gyűlölöm a dobókockát, persze csak akkor, ha kizárólag szerencsejátékként kerül használatba. Ezekben a játékokban azonban a kockadobálás ellenére minimális a szerencsefaktor.


A Troyes (kiejtése troá, és nem trojsz - su&sd, és nem trojez - tdt) egy városról kapta a címét, mely Franciaország történelmi és kulturális városa címet viseli. A játékban négy évszázadon keresztül veszünk részt a város életében, fejlesztésében, játékosszámtól függően 4-6 körön át. Befolyásunkkal polgárokat toborozhatunk a hadsereg, a vallás, és a kétkezi munkavégzés számára. Ezen polgárok munkáját a dobókockák segítségével tudjuk majd elvégezni, egy-egy akcióhoz 1-3 kockát felhasználva.


A játékban számtalan akciólehetőség közül választhatunk, és még csak arra sem vagyunk korlátozva, hogy csak a saját kockáinkat használjuk fel. Ha fizetünk érte, bárki dobókockáit elorozhatjuk és használhatjuk az akcióink végrehajtásához. Minél több kockát használunk fel mástól, annál többet fizetünk az egyes kockákért a tulajdonosuknak. Lehetőség van a dobókockák értékének módosítására, valamint rendelkezésre áll néhány semleges erőforrás is. Az akciók jutalmaként pénzt, befolyást és győzelmi pontokat szerezhetünk.


A játékban fontos a jó stratégia, okosan eldönteni, mikor milyen területen érdemes a munkásainkat aktiválni, az akciókat végrehajtani, illetve pénzt áldozni a terveink végrehajtására. A rendelkezésre álló erőforrások és a befolyásunk optimális felhasználása a siker kulcsa. A játékba implementált különböző mechanizmusok harmónikus egészt képeznek. A Troyes nem egy új játék, ami talán meglátszik a kinézetén, viszont a játékélmény klasszikussá avatja a stratégiai játékok szerelmesei számára.


Érdemes megemlíteni, hogy a játékhoz kapható egy kiegészítő is, melyben különféle modulokkal tudjuk bővíteni, színesíteni a játékélményt. Ezek közül az egyik házilag is könnyedén kivitelezhető a kiegészítő beszerzése nélkül. Minden játékos kap egy lila dobókockát, ami jokerként használható és más játékosok nem vehetik meg. Ez a modul jelentősen befolyásolja a taktikát. Továbbá létezik hozzá hivatalos szóló játékszabály is, így összességében 1-4 fővel játszható.

Troyes

Megjegyzések

  1. A Castles of Burgundyt, a Grand Austria Hotelt és a Pulsar 2849-et próbáltad már? Ebben a műfajban azokat tudom még ajánlani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Burgundy kártyás változatát próbáltam, az nem jött be. A többit még nem, de majd megnézem, kösz a tippet.

      Törlés
  2. Tiszteletem!
    Nagyon tetszik ez a játék de már sajnos sehol nem kapható még használtan sem.Kérdésem hogy nincs-e valahol nyomtatható változat (tábla és kártyák.És egy észrevétel.A magyar szabályban az egyik kártya szövege el van írva.A Bajnok kártyának a hatása nem a piros kockák számának a fügvénye hanem a piros kockák összértékének (value).Válaszát előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban, most nem találok boltokban én sem, de a fészbúk társas adásvétel csoportban láttam párat az elmúlt időszakban. Sajnos nekem sincs meg nyomtatható változatban. A hibajavítást érdemes lenne felrakni a BGG-re is, vagy jelezni a fordítójának. Köszi.

      Törlés
  3. Tiszteletem!
    Elkészítettem magamnak.Elég jól sikerült.De lenne kérdésem ezzel kapcsolatban.Ps-ben minden méretezve beközepelve,nyomtatón középre állítva minden.Még is elcsúszik a két oldal egymáshoz képest (eleje hátulja) 1-1,5 mm-t.Tudna segíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ez általános probléma, és teljesen nyomtatófüggő. A nyomtató saját beállításaiban kell beállítani (ha egyátalán van rá opció) az eltolást, aminek értékeit leginkább kísérletezéssel lehet kitalálni, de még akkor sincs garancia. Én csináltam egy olyan képet amin a négy sarokban van négy vékony kereszt, és azt a képet nyomtatgattam két oldalra különböző eltolás értékekkel. Ha szerencséd van akkor 0.5 mm alá tudod szorítani, de tökéletes sosem lesz ezzel a módszerrel (én ezért is csinálok olyan hátlapokat már amin jócskán van szegély vagy szabálytalan elmosott a téma széle). Van egy másik módszer is, az pontos de drágább. Öntapadósra kell nyomni úgy, hogy egy sor előlap és vele szembefordítva egy sor hátlap (vagy sima papírra és ragasztósprével befújni a másik oldalt). aztán egy karton kell illeszteni a feléig majd ráhajtani a lapot. Az alábbi videóban szemléltetve is van. https://www.youtube.com/watch?v=WyMVRJu5yQ4&t=26m45s

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

      Törlés

Megjegyzés küldése