FESZTÁV / WINGSPAN

Ez a második Stonemaier játékom. Úgy döntöttem a megvételéről, hogy mindössze egy szabályismertető videót néztem meg róla. Nem vagyok ornitológus vagy madárfan, nem a tematikája fogott meg, hanem ismét csak a játékmechanizmusban láttam meg a számomra érdekes elemeket. Persze a grafikai dizájn szépsége azonnal látszott, de az csak később derült ki, hogy a játékelemek minősége is átlag feletti, és külön jutalomként megkapta az év játéka díjat is, így nem érzem úgy, hogy rosszul döntöttem volna.


Sok játékban találkozhatunk a kártyákon olyan, konkrétan a játékmenethez nem tartozó szövegekkel, melyek színesítő, hangulati elemként adnak hozzá az élményhez. Itt inkább ismeretterjesztésről van szó, hiszen 170 különböző madarat ismerhetünk meg. Ez lehet az egyik negatívuma is a játéknak, mármint, hogy sokat kell olvasni. Szinte minden lapnak van valamilyen képessége, akciója. A megszerezhető felcsapott lapokat ezért mindenkinek tüzetesen át kell olvasnia, ami bizony időbe telik. Eközben a várakozók információkat gyűjthetnek a kézben tartott vagy már játékostáblán levő madaraikról, illetve gondolkozhatnak a stratégián. Ez bizony nem egy gyors, pörgős játék, dehát hova is mindig az a nagy rohanás.


A madarainkat 3 féle élőhelyre telepíthetjük, melyek különféle akciókat biztosítanak. Újabb lapokat, tojásokat valamint különféle élelmeket szerezhetünk, melyek mennyiségét a telepített madaraink számával tudjuk növelni. Emellett az adott élőhelyre települt minden madarunk saját akcióját is végre tudjuk hajtani az adott élőhely aktiválásakor, így szép láncolatokat hozhatunk létre. Ahogy a francia mondja: endzsinbilding.



A tojások a játék végén pontot érnek, de ugyanakkor új madaraink telepítéséhez is szükségesek. A telepítéskor különféle élelemtokenekkel kell fizetnünk, melyeket a madáretetőt mintázó kockatoronyból választhatunk. Pontokat osztunk még a fordulók végén (4x) az aktuális bónuszokért, valamint a játék végén a bónuszlapjaink teljesítéséért, és természetesen a madarainkért is.


Ezt a játékot is játszhatjuk szólóban (automa paklival, amit a játék tartalmaz), ami kiváló lehetőség a gyakorlásra. Van még egy dolog, amit megemlítenék a Fesztávval kapcsolatban, mégpedig, hogy a téma miatt engem valahogy zavar, hogy a játék nyomokban műanyagot tartalmaz.

Fesztáv / Wingspan

Megjegyzések