PACO SAKO / BÉKESAKK

Egy igen érdekes sakkjátékra akadtam a neten, ami szerintem a sakk megalkotása óta létrehozott legzseniálisabb sakkvariáns. A békesakk (nem béka), vagy eszperantóul Paco Ŝako (kiejtése: pátszó sákó) egy olyan sakk, amiben nincs ütés, minden figura a táblán marad a játék végéig.


Ellenben ütés helyett az ellenséges figurák párosodnak, akarom mondani párokat alkotnak. Egy pár a későbbiekben már együtt mozog, az adott figurának megfelelő módon. Tehát ha például egy fehér gyalog és egy fekete ló áll össze, akkor a fehér játékos úgy léphet a párral, mint ahogy a gyaloggal lépne, a fekete pedig úgy, mint ahogy a lóval. A második csavar ott jön a képbe, hogy egy párban álló figuránkat kiszabadíthatjuk egy másik saját figuránkkal, és az így kiváltott figurával léphetünk is, amivel hatalmas láncreakciókat játszatunk le.


A győztes az lesz, aki az ellenfél királyával elsőként tud párt alkotni. Az alkotók egyedi tervezésű, összeilleszthető figurakészletet készítettek, de mondanom sem kell, hogy igazából játszható sima sakkészlettel is egy nagyobb táblán, csak nem lesz olyan szép mutatós.

Paco Ŝako


Megjegyzések