A MARS TERRAFORMÁLÁSA

Kezdjük talán azzal, amivel eddig még soha. Ez egy jó játék. Pedig elsőre se a téma se a játékmenet nem fogott meg, de pár videó megnézése és a magyar megjelenés híre után úgy gondoltam, érdemes beruházni rá. Persze mire rászántam magam, már elfogytak a készletek és kéz alól kellett beszereznem a saját példányomat.


De hogy miért is jó ez a játék. Például azért, mert szólóban is játszható és ami a legkülönösebb, hogy semmit nem veszít az élvezeti értékéből az, hogy nincsen más játékos a táblán. Egy igen nehéz kihívást állít elénk a játék, 14 forduló alatt egyedül kell elérnünk a végcélt, ugyanazt, amit több játékos esetén könnyedén meg tudunk oldani, ráadásul társasággal még körlimit sincsen.


A Mars terraformálása során 9 tengerlapkát kell telepítenünk a térképre, a levegő oxigéntartalmát 14%-ra kell emelnünk, és a hőmérsékletet kettes lépésekben -30 fokról +8 fokra kell növelnük. Na és persze mindeközben a legerősebb vállalatot kell kialakítanunk, ha le akarjuk győzni a többi játékost. Ezek a feladatok teljesen valós tudományos tényeken alapulnak, ahogy a játék több mint 200 kártyáján található tevékenységek, események és létesítmények is. Minden kártyán a könnyen tanulható ikonrendszer mellett részletes szöveges magyarázat és színesítő megjegyzések is találhatók.




A játékosok a saját táblájukon szabályozzák a különféle bevételeiket, termeléseiket melyekért minden kör végén új erőforrásokhoz és nyersanyagokhoz jutnak. Ezekkel kell ügyesen és okosan gazdálkodni, ahogy a körönként húzott 4 lapból megvásárolt lapokkal is. Nem biztos, hogy érdemes minden körben új lapokra költeni a rendelkezésre álló anyagi fedezetet, de az is lehet, hogy egy, a játék elején megvásárolt lap majd a játék végén hoz csak nyereséget. Ez adja a játék taktikai részét.


A játék "gémerségét" még azzal is befolyásolhatjuk, hogyha a lapokat nem csak egyszerűen felhúzzuk, hanem minden kör elején körbedraftoljuk, majd a nálunk maradt lapokból döntjük el, hogy melyeket vásároljuk meg, és melyek azok, amiket csak azért tartottunk magunknál, hogy a többi játékos ne kaparinthassa meg azokat. Ugyanígy a különböző vállalat kártyák további változatosságot és egyediséget biztosítanak, hiszen mindegyikük más induló feltételeket és egyedi sajátosságokat biztosítanak.


Az egyedüli kifogást talán csak a grafikák átlagossága és a játákostábla puritánsága miatt emelhetünk. Úgy látszik csak egy alapszintű Photoshop ismerettel rendelkező amatőr grafikust skerült a készítőknek alkalmazniuk. Ehhez képest igazán kontrasztos a számláló kockák szemkápráztató metál kivitele. De ha a játék sikeres lesz (márpedig az), akkor majd jöhet egy deluxe változat, feltuningolt grafikával és Scythe szerű mélyített játékostáblákkal.


Nyilván az ügyesebbek saját maguk is pimpelhetik a játékot a kedvük szerint, ahogyan én meg is tettem



A Mars terraformálása

Megjegyzések