NOAH

Bizonyára sokan vannak, akik a Bruno Cathala név hallatán felkapják a fejüket, és talán olyanok is akadnak szép számmal, akik Xavier Collette rajongóknak mondhatják magukat. Na, hát ez egy olyan játék, ahol ez a két név összekapcsolódik.


A Noé egy 2-5 fővel játszható gémer fillernek nevezhető játék, mivel egyszerűsége és cukisága ellenére jellemző rá a sokféle döntési és taktikázási lehetőség, mint általában a Cathala játékok esetében.


A játékban 11 féle állat kártya szerepel, mindegyikből fiú (kék) és lány (pink) változatban. A lapok értéke 0-10-ig terjed, ez határozza meg az állatok súlyát (fizikusoknak tömegét) is. A nagyobb értékű lapokból kevesebb, a kisebbekből több van, és játékosszámtól függően néhányat ki kell válogatnunk. A játéktábla mellé öt bárkát helyezünk el, a maradék három a táblára kerül, ahogyan a játékosokat szimbolizáló könnycsepp tokenek is. Noé jelzőjét az egyik bárkára tesszük, majd minden bárkára véletlenszerűen egy-egy lapot rakunk. A játékosok 8 lapok kapnak, a többi lap nem kerül játékba az adott fordulóban.


A játék célja, hogy három forduló alatt egyrész minél előbb megszabaduljunk az összes lapunktól, vagy ha ez nem sikerül, akkor a lehető legkevesebb olyan lap maradjon a kezünkben, amin könnycseppek láthatók, ugyanis a forduló végén majd annyival kell előre lépni a táblán. A játékot a legkevesebb könnycseppet gyűjtő játékos nyeri.

Ha egy bárkán még csak egy állat van, akkor a soron következő játékos határozhatja meg az állatok felhelyezési módját. Ha azonos nemű állatot rak fel másodjára, akkor a bárkára a továbbiakban is csak olyan nemű állatok helyezhetők fel. Ha viszont ellenkező nemű állatot rak fel, akkor a továbbiakban felváltva kell a különböző nemű állatokat felrakni. Ha egymás után két azonos fajú állatot rakunk fel, akkor újra mi következünk, így akár többszörös láncot is végrehajthatunk.


Az állatoknak van speciális képességük is, alapvetően Noét lehet mozgatni, kijelölve a következő játékos számára elérhető bárkát, de módosíthatják a bárka befogadó képességét is, illetve némi játékosok közötti interakciót is biztosíthatnak. Alap esetben egy bárkára 21 össztömegű állat kerülhet. Aki ezt az értéket túllépi vagy nem tud szabályosan lapot rakni, az megkapja az összes ott levő állatot a kezébe és azonnal új sort kezdhet, viszont ha pontosan eléri a 21-es értéket, akkor az a bárka elhajózik az állatokkal, és egy újabb kerül a helyére. Ilyenkor még néhány lapunktól is megszabadulhatunk, annyi lapunkat osztunk szét a többiek között, ahányadik bárkát hajóztuk ki. Egy fordulóban így 4 bárkát kell megtölteni.


A játék szép, színes fémdobozban, igényes bársonyos inzerttel volt kapható, de a kártyalapok elég vékony papírból készültek. A Noé egy magyarul könnyen kiadható, nyelvfüggetlen társasjáték, amely kellemes szórakozást biztosít még az ateisták számára is.

Noah

Megjegyzések