THE BUILDERS: ANTIQUITY / ÉPÍTŐMESTEREK: ÓKOR

Az Építőmesterek kártyajátéknak két változata létezik, a Középkor és az Ókor. Ez utóbbira esett a választásom, mert valamivel többet nyújt játékon belül, bár a középkori téma jobban tetszik.


A játékban épületeket kell felépítenünk munkások, rabszolgák és szerszámok segítségével. Egy adott épületnek 4 féle összetevője van (kő, fa, szerkezet és díszítés) és ezek mindegyike 0-5 értékű jelzéssel van ellátva. A munkások és szerszámok szintén ezekkel a jelzésekkel rendelkeznek és ha sikerül minden összetevőt az épülethez rendelni, akkor az felépül és megkapjuk érte a jutalmunkat, ami lehet pénz, győzelmi pont, vagy maga az épület is "szerszámmá" válik.


Minden munkásnak, szerszámnak más és más képessége van és ezek értéke is különböző. Egy adott épülethez egy körben csak 1 munkást küldhetünk büntetlenül, ez egy akcióba kerül. Ha ugyanebben a körben újabb munkást szeretnénk kirendelni, az már két akcióba fáj, és mivel egy körben 3 akciónk van, így ezesetben a körünknek vége is. A három akción felül is van lehetőség akció végrehajtására, de ezek 5 pénzbe kerülnek. Egy munkás képességeit fejleszteni is lehet, ha továbbképzésre küldjük őket. Ez annyit tesz, hogy a tandíj fejében az adott munkás egyik tulajdonságának értékét megnöveljük.


Az akciók lehetnek: építkezés megkezdése, munkás felbérlése, kölcsön felvétele, munkás munkába állítása, pénz felvétele. Ha szakmunkást küldünk építkezni, annak bizony ki kell fizetni a bérét, de ha rabszolgát vásárolunk, őket bérmentve küldhetjük melózni. A játék végén persze fel kell őket szabadítani, különben pontlevonás jár. Ahogyan a kölcsönt is vissza kell fizetni kamatostul. A játék abban a körben ér véget amikor az egyik játékos felépített épületeivel nyert győzelmi pontjai elérik a 17-et. A kör végeztével a pontszám még módosulhat az előbbiek függvényében, valamint a megmaradt pénzünk is pontot ér.


A játék példás kivitelű. Kis fémdoboz, a lapokon gyönyörű rajzok, a pénzérmék műanyagok ugyan, de úgy csörögnek mint az igazi érmék, és az ára is elfogadható. Egy játszma nem tart tovább fél óránál, 2-4 játékos játszhatja.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése