MAKAÓ

Ebben a hónapban nem sok (már ha a nulla annak nevezhető) cikk született ezidáig, de mivel a magyar kártya még alkalomadtán előkerül, gondoltam leírom a nálunk régen "Bétóven" néven emlegetett, de gyakrabban Makaó néven ismert játék általunk játszott szabályait. Egyébként a magyar kártya eredetileg svájci, Tell-kártya néven volt ismert. Csak azért, hogy adjunk az általános műveltségnek is :)


A Makaó játékban minden játékos 5 lapot kap és a cél, hogy ezektől elsőként szabaduljon meg. A maradék lapokból egy lapot felcsapunk, ez lesz a kezdőlap, a többi a húzópakli. Egyes lapoknak egyedi tulajdonságuk van, de a kezdőlapnak nem érvényesül az egyedi tulajdonsága. A játékosoknak a felcsapott lapra azonos színű vagy azonos értékű lapot kell rakniuk. Minden játékos egy lapot rakhat le egyszerre. Ha nem tud, vagy nem akar rakni, akkor húznia kell egy lapot. Ha a húzópakli elfogy, akkor a dobópaklit a legfelső lap kivételével újrakeverjük, és az lesz az új húzópakli.

A Hetes lapot lerakva a sorban következő játékosnak húznia kell két lapot (és nem játszhat ki saját lapot), hacsak nem tud lerakni Hetest. Ha ő is Hetest rak, akkor a következő játékosnak már 4 lapot kell húznia. Alsót lerakva egy számot (azaz lap értéket) lehet kérni. Felsőt - ellentétben az Alsóval - bármilyen színű vagy értékű lapra rakhatunk és egy színt lehet vele kérni. Ászt rakva a soron következő játékos kimarad, hacsak nem tud ő is Ászt rakni. Ezesetben az utána következő játékos marad ki.

Ha valakinek már csak egy lapja marad, be kell mondania, hogy "Makaó". Ha elmulasztja ezt mielőtt a következő játékos lapot rak vagy húz, akkor két lapot kell húznia. Nem kötelező, de aki az utolsó lapját is lerakja, bemondhatja kárörvendően, hogy "Kakaó" :) A játékot többen érdemes játszani, de lehet ketten is. Négynél több fő esetén össze lehet keverni két pakli kártyát. Gyors, szórakoztató, átvezető játék, minden korosztálynak ajánlott. Ez is egy olyan játék ami igazából négy és fél pontot érne, de a fun faktor miatt billent át ötre.

Makaó

Megjegyzések