LINKO!

A Linko! egy römihez hasonló lapgyűjtögetős kártyajáték, de ezzel a kijelentéssel semmit nem mondtam el, mert ez is egy olyan társasjáték amire nem lehet ráhúzni egy skatuját.


A játékot 2-5 játékos játszhatja, 104 számozott lapot tartalmaz, 1-13-ig, minden lapból 8 darab van, és van még 5 darab Joker lap is. A szabályok viszonylag egyszerűek és mégis rengeteg lehetőséget adnak a játékosoknak egyrészt a lapjárás szerencsefaktorának befolyásolására, másrészt taktikai döntésekre. A játékosok között erős az interakció, figyelembe kell venni a többiek lépéseit és a saját cselekvésünkkel erőteljesen befolyásoljuk az ellenfelek sikerességét.


Minden játékos 13 lappal kezd. A cél megszabadulni az összes laptól és minnél többet magunk elé gyűjteni, ugyanis a végső pontszámot a magunk elé rakott lapok száma adja. A játékosok a saját körükben leraknak egy vagy több azonos értékű lapot maguk elé és a lerakott lapok száma és értéke alapján cselekszenek a többiek rovására.

Az aszalon helyet kap még egy 6 lapból álló kártyasor is, melyekből a játékosok választhatnak amikor lapokat veszítenek a saját lerakott készletükből. Ugyanis minden lerakott lapkombináció üti a többiek hasonló de kisebb értékű kombóját és a lerakó játékos döntheti el, hogy elrabolja az ellenfél lapjait, vagy arra kényszeríti őt inkább, hogy visszavegye a kezébe, vagy eldobja azokat. Ez az első és ez utóbbi esetben az ellenfélnek annyi lapot kell felhúznia a sorból ahányat elveszített. Egy körön belül több ellenféltől is lehet rabolni. A Joker lap felhasználható más lapok mellett, de önmagában is. Ez esetben a Joker lap értéke minden lapnál nagyobb.


A játék abban a pillanatban véget ér mikor valaki lerakja az utolsó lapját is a kezéból. Ekkor már nincs rablás. Illetve véget ér a játék akkor is, ha minden lapot felhúztak az asztalról. A 2 személyes játéknak van egy olyan variánsa is ami még több stratégiát visz a játékba.

Talán nyilvánvaló, hogy mennyivel több van ebben a játékban, mint egy sima römiben, és talán az is nyilvánvaló, hogy ezután nem valószínű, hogy valaha is fogok még römit játszani :)

Linko!

Megjegyzések

  1. Örülök, h másnak is bejön, nekem nagy kedvenc a megjelenés óta, egyrészt ugye Kramer, másrészt rengeteg trükk és keverési lehetőség, az addigi kedvenc csacsisom (Who's the ass, szintén Kramer) elé került. És van hozzá 2 kieg, az egyik házilag legyártható, kimondottan kellemes, a másik sajnos nem beszerezhető, ingyenes promó volt, feltették a BGG-re a klisét, csak mivel bele kell keverni a pakliba, pont ugyanolyat kellene gyártani....

    VálaszTörlés
  2. Én magamnak gyártottam le a paklit, de pont nem éreztem szükségét kiegészítők hozzáadásának. Nekem önmagában tetszik a játék.

    VálaszTörlés
  3. Nekem is önmagában tetszik, csak jeleztem van kieg hozzá:-), pláne, h a BGG-n azok, akik próbálták nagyon dicsérik a königskarteneket, ha magad gyártottad, akkor meg simán be is próbálhatod...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése