STONE AGE

Egyszer csak rádöbbentem, hogy nekem még nincsen worker placement játékom, így aztán gyorsan be is szereztem egyet. A Kőkorszak egy ideális tanuló játék, nem csak a WP megismeréséhez, hanem magához a társasjátékok világához is.


A szemet gyönyörködtető kivitel, az egyszerű szabályok, a véges lehetőségek, a viszonylag kevés holtidő és az elfogadható mértékű szerencsefaktor jellemzi alapvetően a játékot. Munkásinkat elhelyezve vadászhatunk, mezőgazdálkodhatunk, fát vághatunk, agyagot és követ gyűjthetünk, aranyat moshatunk, fejleszthetjük az eszközeinket, kunyhókat építhetünk, extra lapokat szerezhetünk valamint szaporodhatunk. Persze a sok éhes szájat etetni is kell. Ezen tevékenységek ügyes beosztásával kell a játék végére a legtöbb pontot megszerezni a győzelemhez.


Fontos figyelni a többi játékost is és lehetőség szerint akadályozni őket a céljaik elérésében (CK). Az extra lapok kombóival ugyanis óriási mennyiségű pontokat lehet szerezni. A végső pontszámláláskor hatalmas meglepetések érhetik az embert. A játék addig tart amíg vagy az extra lapok paklija vagy az egyik kunyhó pakli ki nem ürül.


A játékot 2-4 fő játszhatja de a kiegészítő megvásárlásával 5 személyessé növelhető. A 2 és 3 személyes játékban apróbb szabályeltérések vannak, hogy kiegyenlítettebb és szórakoztatóbb legyen a küzdelem.

Háziszabályok:
  • Ha valaki a köre végén nem tudja megetetni a csapatának minden tagját, akkor elveszít egy embert és dupla annyi pontot, mint ahány embere éhen maradt. A munkába nem állított embereinket viszont nem kell a kör végén megetetni.
  • Két kockadobási módból lehet választani, játék elején meg kell egyezni, melyik szerint játszunk:
    - Az öt nyersanyagszerző helyen háromszor újradobhatsz. Ahány kockával dobsz, annyiszor 1-2-3 pontot veszítesz, attól függően, hogy hanyadszor dobod újra.
    - Yahtzee stílusban lehet dobni büntetés nélkül, azaz újra lehet dobni a kockákat, de legalább egyet minden dobás előtt félre kell tenni, azokat már nem lehet újradobni.
  • A kunyhó lapkák, a bónusz lapok, az éléskamra és a szerszám helyek megszerezhetők a már ott levő játékosoktól, ha eggyel több emberrel visszaküldjük az ott levő embereket a gazdájukhoz. Bebiztosításként eleve több emberrel is lehet ezekre a helyekre menni. A párzó helyre ez a szabály nem érvényes, azt nem lehet megszerezni ha már foglalt.
  •  
Stone Age

Megjegyzések