2017. november 22., szerda

LIAR'S DICE

Ez egy ősrégi klasszikus kockajáték, amit fejenként 5 darab normál kockával játszunk. Lényeges eleme a blöffölés, akárcsak a Bas-ban, de itt körönként csak egyszer dobunk a kockákkal. A dobás után a saját kockáinkat rejtve megnézzük és megpróbáljuk megtippelni, hogy adott értékű kockákból összesen legalább hány darab van az asztalon.

A kezdő játékos mond egy tippet (pl. két 3-as), majd a következő játékos az alábbi dolgokat teheti:
  • Tippel egy nagyobbat, ami lehet azonos darabszám egy nagyobb értékből (pl. két 4-es), vagy nagyobb darabszám bármelyik értékből (pl. három 2-es, vagy négy 1-es, vagy akár öt 5-ös).
  • A "Hazudsz" kijelentéssel kihívja az előzőleg tippelő játékost, hogy valótlant állít. Mindenki felfedi a kockáit és megszámolják, hogy van-e legalább annyi kocka a megnevezett értékben, mint amennyit a tippelő játékos állított. Ha nincs, akkor a tippelő játékos eldobja az egyik kockáját, ellenkező esetben a kihívó dobja el az egyik kockáját.


Akinek így túl egyszerű lenne a játék, azok használhatnak pár kiegészítő szabályt is:
  • Mindegyik 1-es érték, amennyiben nem szerepel tippként, Joker-ként hozzáadódik minden más tipphez. (Mi már csak és kizárólag ezzel a móddal játszunk)
  • Az "Annyi" kijelentéssel kihívja ez előzőleg tippelő játékost, hogy pontosan annyi darab kocka van az asztalon, mint amennyit a tippelő állít. Mindenki felfedi a kockáit és ha a számolás után kiderül, hogy a tipp igaz, akkor a tippelő játékos eldob egy kockát, a kihívó játékos pedig kap egyet. Ellenkező esetben csak a kihívó játékos dob el egy kockát. (Ezt a szabályt mondjuk én nem tartom annyira jónak)


Ezt a játékot játsszák egyébként a Karib tenger kalózai c. film egyik részében, valamint mindenki játszhat vele a Red Dead Redemption c. PlayStation3 játékban is. Ezen kívül a játék Perudo néven is ismert.

Liar's Dice

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése