2015. június 15., hétfő

SHNOBLEY

Egy érdekes tippelős-blöffölős játék, amit nagyon régen tanultam. Egyik munkahelyemen unaloműzőként rengeteget játszottam ilyet egy kollégámmal. Három játékos fölött már elég kaotikus lehet a játékmenet, de két-három játékossal igen szórakoztató. Esetleg három játékostól lehet 2 tárgyat használni 3 helyett.


Kellékek: játékosonként 3 db apró tárgy (pl.: kavics, pénzérme, stb.) és egy marok :)
Cél: Kitalálni, hogy a játékosok összesen hány darab tárgyat tartanak a kezükben.

A játék kezdetén a játékosok a hátuk mögött tetszőleges számú (lehet 0 is) tárgyat elrejtenek (dugnak) az egyik markukban. Ezután a játékosok sorban, az óramutató járásával megegyező irányban egyenként bemondják azt a számot, ahány tárgy szerintük a játékosok kezében összesen van. Egy számot csak egy ember mondhat. Lehetőség van még a Snóbli bemondására is. Ez azt jelenti, hogy az illető szerint vagy 0 vagy a maximális számú tárgy van összesen a játékosok kezében. Persze ennek inkább két játékos esetén van nagyobb esélye.

Miután mindenki elmondta a tippjét, mindenki kinyitja a tenyerét és megszámolják, hány tárgy volt elrejtve. Az nyer, aki eltalálta az összeget (vagy legközelebb van a tényleges számhoz - egál esetén nem nyert senki). Több játékos esetén játszható kieséses rendszerben is, ahol a legrosszabbul tippelő mindig kiesik. Itt előfordulhat hogy egyszerre többen is kiesnek (ha mondjuk egy valaki eltalálja, és a többiek pedig ettől -2, -1, +1, +2 eltéréssel tippelnek akkor a 2-esek mindketten kiesnek).

A játék érdekessége, hogy lehet blöffölni is. Lehet, hogy egy játékos magas számot mond, amiből a többiek arra következtetnek, hogy nála 3 tárgy lehet elrejtve és ennek megfelelően mondják ők is a tippjeiket, pedig lehet, hogy a bemondás csak a többiek megtévesztésére szolgált.

Szubjektív értékelés [7/10]
+ nanogame
+ egyszerű játékmenet
- egyszerű játékmenet

BoardGameGeek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése