ISTANBUL: MOCHA & BAKSHEESH

Az Istanbul első kiegészítője a Mokka és Baksis címet kapta. Hogy mindenki tisztában legyen ezen szavak értelmével idézek pár mondatot a Wikipédiából. Mokka - a jemeni Mocha városából származó kicsi és kemény kávébab fajta, melynek jellegzetes íze van. Enyhén pörkölve szállítják az aroma megőrzésének érdekében. Baksis - A Közel-Keleten egyszerre jelenti az adományozást, a jutalmat és a lefizetést, megvesztegetést is. A kifejezés a perzsa bakshish szóból ered, ami ajándékot jelent, és a kereskedelem segítségével terjedt el.


A kiegészítővel kapunk négy új játéktér lapkát és két régit felújítva, valamint egy halom babzsák tokent, kártyákat, rubintokat, kávéárust, mecset lapkákat meg egy kis rudacskát. Sajnos meg is kérik az árát rendesen. Számomra a legfőbb negítívum, hogy az eddig teljesen nyelvfüggetlen játékba szöveges kávékártyákat raktak, melyeken angolul és németül vannak leírva az akciók, nem pedig a megszokott ikonográfiás módszerrel. Én magamnak elkészítettem az ikonos változatot, de a kiadó nem engedélyezi a terjesztését, úgyhogy sajnos nem tudom közkinccsé tenni, de az ügyesek találnak rá módot, hogy hozzájussanak. ;)


Ez az első kiegészítő, amit játékhoz vásároltam, és tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. A játék nem lett hosszabb vagy kiegyensúlyozatlanabb, ellenben újabb érdekes és élvezetes lehetőségekkel bővült a taktikázás. Az új lapok elég erősek, érdemes rájuk hajtani. Volt, hogy valaki a győzelmet egy kávés lappal húzta be magának. A két új mecset lapkából az egyikkel bármennyit mozoghatunk egyenesen. Ez is elég hasznos adalék bár nem minden helyzetben segít. Kedves dolog, hogy kapunk további levonókat, így már nem kell a főnök korongokat és a kereskedők bábuit forgatni. A próbajáték során az akadály rudacska nem került játékba, úgyhogy nem tudni mennyire lesz hasznos. Mindenesetre a négy új helyszín és a rengeteg új lap és lapka tovább növelte a játék változatosságát és újrajátszhatóságát.

Mocha & Baksheesh


Megjegyzések