HONGA

Előfordul, hogy egy jó mechanizmus eladja számomra a játékot. Ha ez még csinos, tematikus külalakkal és szórakoztató játékmenettel is társul, akkor biztosan a polcomon a helye. A Honga is egy ilyen könnyed, szép, egyedi játék, amit én biztosan jelölnék az év családi játéka díjra.


A játék talán a kőkorszakban játszódhat, ugyanis a központi figurája egy kardfogú tigris, akit meglepő módon Hongának hívnak. Azt pedig mindenki megtanulta történelemből, hogy a kőkori emberek célja az volt, hogy halak, bogyók, gombák és víz gyűjtögetésével, valamint mamutok tenyésztésével minél több győzelmi pontot szerezzenek. Ez a pontgyűjtés végső soron egy szoros verseny, hiszen a játék végét egy bizonyos (játékosszámtól függő) pontszám elérése váltja ki. Amikor valaki eléri vagy túlhaladja ezt a meghatározott pontszámot, a kezdőjátékosig még mindenkinek van egy köre, hogy utólérje vagy megelőzze az elsőt.


A mechanizmus alapja a négy részre osztott, kör alakú kártyák lehelyezése négy különböző helyre. A kártyák természetesen forgathatók, így rengeteg variáció lehetséges. A lapokon a négy rekeszben különböző számú kéznyom található, ami a végrehajtható akciók számát jelzi. A kártyákat úgy kell taktikusan elhelyezni, hogy minél több terményt, akciólapot kapjunk, illetve hegyet mászva és termékeket előállítva, vagy mamutokat terelgetve pontokat szerezzünk. Mindeközben azonban fontos, hogy a tábla közepén élő Hongára is fordítsunk figyelmet, azaz felé is legyen legalább egy kéznyom. Ha nem így teszünk, akkor Honga ellátogat a táborunkba és megeszik egyet a legértékesebb ételünkből (ha van). Ráadásul mindaddig ott is marad, amíg valaki más mulasztja el a simogatást, vagy saját magunk küldjük őt vissza a helyére akciólappal. Amíg a tigris nálunk időzik, minden körünk elején enni fog, ami nekünk nem jó.


A játék kivitelében azért találtam kivetnivalót, mégpedig a lapok formája és minősége terén. A kártyavédősök és a gumizósok nem fognak örülni a kör alakú lapoknak, amiket ráadásul gyenge minőségű papírból készítettek. Ezeket valószínűleg le fogom cserélni négyzet alakúakra, mert én le tudom, de ez másokat bizonyára nem vigasztal. Kár ezért, mivel a játék többi eleme viszont szép és igényes kivitelű (például az inzertes játékostábla). Idehaza is kapható (volt) a német kiadás, ami egy teljesen nyelvfüggetlen játéknál elviselhető, a játékszabály pedig magyarul elérhető. És hogy ne maradjunk háziszabály nélkül sem, érdemes két kézben tartott akciólappal játszani, több taktikázásra ad módot.

Honga

Megjegyzések