LEWIS & CLARK 2020

Az egyik kedvenc és elég megosztó játékom végre új kiadást és ezzel együtt némi szabálymódosítást kapott. A készítők megpróbáltak a játék egyes részein csiszolni, áramvonalasítani és ezeket a módosításokat nem egy drága kiegészítő formájában adták ki, hanem az OOP játékot nyomták újra. Ráaadásul a módosítások mindenki számára elérhetők házi kivitelben is. Lássuk hát, mik ezek a változások.


  • A térképen az induló pozíció mögött megszűntek a mezők (többé nem haladunk hátrafelé). Ez összefügg azzal, hogy az új játékban már nem kell használni a táborhely jelölőket. Letáborozáskor a büntetés napokat új jelölők formájában kapjuk meg, és a következő körünkben csak akkor haladhatunk tovább, ha a nálunk levő tokeneket lépések helyében elköltjük. Mindig a következő üres mező tereptípusa számít.
  • Az előttünk álló játékos(ok) mezőjét nem kell figyelembe venni (nem csak akkor ha oda érkeznénk), tehát taktikusan át lehet ugrálni egymást. Egy mezőn csak egy játékos állhat, kivéve a célzászló utáni mezőket.
  • A célzászló utáni mezőkön napköltségek vannak feltüntetve. A játékos akkor fejezi be a játékát, ha legfeljebb annyi napjelölője van, mint amelyik mezőre ért. Ha több van, akkor a következő körében kell megpróbálnia elkölteni a felesleget, így más játékos közben lefölözheti a győzelmet. Megjegyzés: Arról nem olvastam, hogy ott milyen tereptípusok számítanak. Én a vizet gondolnám logikusnak, hiszen az volt az utolsó típus, az van a zászló alatt.
  • 12 kártya módosult (1, 2, 14, 16, 17, 18, 30, 36, 44, 51, 52, 54), ezek letölthetők és kinyomtatva a kártyavédőzött lapok elé illeszthetők.
  • Változott a tutajlapkák használata is, csak azt az oldalukat használhatjuk amelyiken két hely van a nyersanyagoknak illetve amelyiken egy indiánnak van hely.

Én a magam részéről már meg is rendeltem az új táblát PVC molinóra, kicsit nagyobb méretben (és a joker nyersanyag ikont visszarajzoltam az eredetire, nekem az jobban tetszik). Aztán remélem, ha lefut ez a járvány őrület, végre újra játszhatok ezzel és a többi, polcon porosodó játékaimmal. Addig marad a szóló :(

Lewis & Clark 2020

Megjegyzések