2017. január 28., szombat

SZÁRAZJÉG

Vannak akik szeretik a dobókockák adta eredményektől függő játékot, vannak akiknek édesmindegy, és vannak akiket a hideg ráz tőle. Én ez utóbbiak közé tartozom, így aztán a Firefly társasjáték tervezett beszerzése kapcsán felmerült bennem az igény egy egyetlen d6 dobókocka dobást helyettesítő módszer kidolgozására a balszerencsés dobássorozatok elkerülése miatt.

A legegyszerűbb lehetőség egy olyan pakli használata amiben 1-től 6-ig számozott lapok vannak, egy franciakártya pakli esetén 4-4 darab mindegyikből. Ebből a megkevert pakliból húzva kiegyenlített eséllyel kapjuk meg az értékeket és némi memorizálással az esélyeinket is jobban előre kalkulálhatjuk.


A másik módszerhez ugyancsak egy (vagy több) franciakártya pakli kell, amiből kiválogatjuk az összes A-2-3-4 lapot (16 lap). Ez lesz a húzópakli amit megkeverünk és kezdéskor egy lapot felcsapunk, majd rögtön rá egy másikat.

Az eredmény a két lap értékének összege mínusz 1

Ezután egyessével csapjuk fel a lapokat és az új és az előző lap összegét vesszük és abból vonunk ki 1-et. Abban az esetben ha két 4-est kapunk, azt 1-esnek számítjuk. Ha a lapok elfogytak, újrakeverjük az egész paklit és új sorozatot kezdünk.

Az eredmények elolszlására lehetne írni egy szimulációt, de a papíron végzett próbák alapján az eloszlás eléggé egyenletes és mintha összességében a két véglet (1,6) kevesebbszer és a magasabb értékek (3,4,5) valamivel többször felé tendálna, tehát kis mértékben a játékosnak kedvez. De ez csak egy sejtés.
Update: megírtam a szimulációt és az alábbi az eredmény:
1-2-3-4-5-6 ... 10.0% - 13.3% - 18.3% - 26.6% - 18.3% - 13.3%
Tehát a feltételezésem helyes volt.

Ennek a módszernek az angol Cardice nevet adtam :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése